Hallitus yrittää halpuuttaa työtä ja kajota yleissitovuuteen. Pienpalkka- ja naisvaltaisille aloille se on myrkkyä, jota vastaan JHL taistelee, kirjoittaa ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Håkan Ekström.
Työtä halpuutetaan ja järjestäytymättömät yritykset saavat kilpailuetuja. Tätä merkitsevät uudet, yksityiseen sektoriin kohdistuvat paikallisen sopimisen lainsäädäntöesitykset, jotka ovat nyt käsiteltävinä eduskunnassa. Samalla on muodostumassa riski, että yleissitovuus katoaa usealta sopimusalalta.
Kun palveluita ulkoistetaan, niiden hinta ohjaa sitä, keneltä palvelut ostetaan. Tämän tiedämme aiempien kokemusten perusteella. Paikallisen sopimisen esitykset vahvistavat kehitystä, jossa toimeksiannot valuvat niille, jotka halvimmalla palveluja tuottavat. Laatu, hyvinvointi ja inhimilliset näkökulmat jäävät taka-alalle.
Laatu, hyvinvointi ja inhimilliset näkökulmat jäävät taka-alalle.
Suomen hallitus haluaa myös viedä lainsäädäntöön niin kutsutun vientimallin. Se heikentää neuvottelutoiminnan tasapainoa. Valtakunnansovittelijan toimivaltuuksia rajattaisiin. Tämä tekisi pienpalkka- ja naisvaltaisten alojen palkkatasojen parantamisesta vaikeaa, koska vientialojen palkkaratkaisut käytännössä muodostaisivat palkankorotuskaton. JHL vastustaa esitystä. Tällaista lakia ei tule säätää.
Ammattiyhdistysliikkeen keskeisin tuote on työ- ja virkaehtosopimukset sekä niihin liittyvä neuvottelu- ja sopimustoiminta. Niiden kehittäminen ja ylläpitäminen vaativat järjestöllistä voimaa, osaamista ja sitoutumista. Liitolla on oma edunvalvontatehtävänsä toimia jäsentensä palvelussuhteen ehtojen, työelämän laadun ja palvelussuhdeturvan kehittämisen puolesta. Tämä työ jatkuu, oli tilanne mikä tahansa.
Lue lisää: Puheenjohtajalta: Kävelemme pitkää tietä palkkatasa-arvoon